TRULLO DG - OSTUNI (Brindisi)

Client:
private

Project:
Architetto Paola Rebellato

Dimensions:
net internal area 120 m²

Schedule:
2010 schematic design
2011 design development, beginning of construction
2012 end of construction
 

The project involves the restoration and enlargement as single family house of a “trullo” structure typical of “Valle d'Itria”.
The original structure was composed by a trullo with two cones and three “torrette ostunesi”. The structure was enlarged and recomposed in traditional style with a new cone, a new lamia and service spaces. The project had particular care in using materials and building systems typical of the area. The builder brought his experience of “maestro trullaro”, a builder specialized in these typical houses.

The handmade stone bricks walls are very thick in order to protect from heat and the vaulted roof has rainwater recovery. Following these traditional principles you can assure internal comfort and good temperature also in summertime.
The house in its final layout has: kitchen, entrance, dining and one bedroom with bathroom in the original part refurbished and living room, a second bedroom with bathroom and technical spaces in the new part. The pool is integrated in the landscape in front of the house, where you have a nice view on the surrounding olive trees country.