TRULLO GT - OSTUNI (Brindisi)

Client:
private

Project:
Architetto Paola Rebellato

Dimensions:
net internal area 145 m²

Schedule:
2006 schematic design
2006 design development, beginning of construction
2007 end of construction

The project involves the restoration and enlargement of a typical stone structure of “Valle d'Itria”. The original structure comprised two rooms “torretta ostunese” a “trullo” and an independent “lamia”. The structure was enlarged using a traditional line with a new trullo and tuff vaulted lamias. The project had particular care in using materials and building systems typical of the area. The builder brought his experience of “maestro trullaro”, a builder specialized in these typical houses.

The handmade stone bricks walls are very thick in order to protect from heat and the vaulted roof has rainwater recovery. Following these traditional principles, you can assure internal comfort and good temperature also in summertime. The final layout has a main residence with dining area, independent kitchen, living room three bedrooms and two bathrooms and a guesthouse in the original independent “lamia” with one bedroom, bathroom and a small living room.